WIE WE ZIJN
Mophradat creëert mogelijkheden voor kunstenaars uit de Arabische wereld* door middel van een inventief gebruik van subsidies, commissies, samenwerkingen, en samenkomsten. Onze manier van werken is met verbeelding en ambitie, inclusief en gastvrij.
We zijn geregistreerd sinds 2004 als een internationale vereniging zonder winstoogmerk in België, met ons kantoor in Brussel. We werden opgericht als Young Arab Theatre Fund (YATF), de eerste regionale kunstenfinanciering organisatie. Met de groei van onze eigen, inhoud gedreven activiteiten beslisten we in 2015 om onze naam officieel te veranderen om een betere communicatie van onze artistieke gevoeligheden en de breedte van wat we doen te bekomen.
De naam Mophradat is een (excentrieke) transliteratie van het Arabisch woord voor ‘vocabulaire’, of ‘woordenschat’. Onze naam spreekt tot het unieke van individuele elementen in een collectief, maar ook tot de manier waarop, eens samengebracht, ze een gedeelde mening en begrip genereren.
*We zien de Arabische wereld als een los gedefinieerd gebied die ‘thuis’ wordt genoemd wordt door mensen met een verschillende etniciteit, gender identiteit, religie, ideologie en taal.
ONZE MISSIE EN WAARDEN
We zien kunst als een plek waar een confrontatie met normativiteit en onrecht kan plaatsvinden.
We versterken uitstekende verhalen en vertellingen uit de Arabische wereld zodat die een nieuw publiek kunnen bereiken.
We werken samen met partners van over de hele wereld om de woordenschat waarmee over kunst uit de Arabische wereld gesproken wordt te verschuiven. We willen dat het bedachtzaam en informatief is anders dan tokenistisch of promotioneel.
We nodigen kunstenaars en publiek uit voor betekenisvolle ontmoetingen met kunst door experimenten aan te gaan met verschillende formats en presentatieplekken.
We werken met een generatie kunstenaars die na de Arabische Lente zijn opgekomen en de idealistische principes ervan uitdragen, om zeker te zijn dat ze hun praktijk en gemeenschap op hun manier kunnen ontwikkelen.
We voorzien dat belangrijke collectieve gesprekken kunnen plaatsvinden die dat anders niet zouden kunnen.
In alles wat we doen waarderen we het disruptief potentieel van kunst uit de Arabische wereld, en streven naar een vertraging van de cycli van discriminatie en privilege.
MOPHRADAT EN YATF ARTISTIEKE GESCHIEDENIS
Mophradat werd opgericht in Brussel in het jaar 2004 als het Young Arab Theatre Fund – YATF, door Tarek Abou el Fetouh als een eerste organisatiestructuur ter ondersteuning voor kunstenaars en kunstorganisaties uit de Arabische wereld. Als antwoord op de veranderende noden en onder de nieuwe directie van Mai Abu ElDaheb (sinds 2015), groeide Mophradat (YATF) uit van een organisatie begaan met de ontwikkeling van een infrastructuur voor Arabische performatieve kunsten tot een internationale organisatie voor hedendaagse kunst werkend over disciplines heen ter creatie van verschillende opportuniteiten voor professionele Arabische hedendaagse kunstenaars. Doorheen de jaren is Mophradat (YATF):
• Cruciaal geweest in de ontwikkeling van een onafhankelijke kunstcircuit in de Arabische wereld door nieuwe kunstruimtes te ondersteunen.
• Een springplank geweest voor de succesvolle internationale carrières van hedendaagse kunstenaars uit de Arabische wereld.
• Een van de hoofd-facilitators geweest van een regionaal netwerk van hedendaagse kunstenaars, kunstorganisaties en beoefenaars.
• Een van de enkele organisaties geweest die hoog kwalitatieve, internationaal gecureerde programma’s uit de Arabische wereld brengt.
• Een in de regio unieke onderzoeksruimte geweest voor internationaal erkende curators.
• Financieel ondersteunend geweest door het uitgeven van beurzen aan bijna 200 hedendaagse kunstenaars en kunstorganisaties.
Ruimte Programma
In het begin speelde Mophradat (YATF) een sleutelrol in het opzetten van enkele van de eerste onafhankelijke ruimtes voor performatieve kunsten uit de Arabische wereld. Mophradat (YATF) was betrokken bij de financiering, het ontwerp, rehabilitatie, en adviesverlening aan de volgende locaties tussen 2000 en 2005: Garage Theatre in Alexandria, Windows Theatre in El Minia, Garden Theatre in Cairo, Nass El Fan in Tunesië, en El Balad Theatre in Amman.
Tussen 2005 en 2011 bouwde Mophradat (YATF) een beursprogramma uit om structurele financiering te voorzien voor het groeiend netwerk van kunstruimtes in de regio. Enkele begunstigden van dit programma zijn: Alexandria Contemporary Arts Forum (EG), Beirut (EG), Beirut Art Center (LB), Contemporary Image Collective (EG), Cinemathèque de Tanger (MA), Al-Hoash (PS), La Source du Lion (MA), Makan (JO), MASS Alexandria (EG), Maqamat Dance Theatre (LB) Metropolis Cinema (LB), L’Atelier L’Observatoire (MA), 98 Weeks (LB), 100COPIES (EG), naast vele anderen.
Beursprogramma
In 2004, na het ervaren van de nood voor ondersteuning van artistieke producties en het touren van die producties startte Mophradat (YATF) een beursprogramma voor kunstenaars en organisaties uit de regio. Sinds de opstart ondersteunde het programma meer dan 700 kunstenaars en kunstorganisaties over verschillende disciplines.
Kunstenaars die in hun carrière ondersteuning van de beurs van Mophradat (YATF) hebben ontvangen zijn onder andere de Libanese choreograaf Omar Rajeh, Egyptisch kunstenaar en muzikant Hassan Khan, Jordaans kunstenaar Oraib Toukan, Egyptisch kunstenaar Maha Maamoun, Iraaks-Brits kunstenaar Jananne Al-Ani, Egyptisch kunstenaar Iman Issa, Egyptisch theatermaker Laila Soliman, Libanees-Italiaans kunstenaar Adelita Husni-Bey, de Palestijnse onderzoeksgroep Decolonizing Architecture, Syrisch choreograaf en danser Mithkal Alzghair, naast vele anderen.
Ontmoetingspunten
Van 2006 tot 2017 initieerde, produceerde en presenteerde Mophradat (YATF) het multidisciplinair kunstenfestival Meeting Points. Deze serie evenementen, steeds gespreid over een periode van verschillende jaren, werd eerst binnenshuis gecureerd als een manier om nieuwe producties tussen onafhankelijke kunstruimtes in de regio te laten circuleren. Vanaf de vijfde editie groeide het uit tot een tourend festival geleidt door erkende internationale curators met presentaties in verschillende steden in de Arabische wereld, Europa en daarbuiten. Enkele van de curators die betrokken waren zijn Okwi Enwezor, Frie Leysen, Raimundas Malasauskas, ‘What, How and For Whom/WHW’, naast anderen. Meeting Points is een cruciaal platform gebleken voor kunstenaars in de vroege stadia van hun carrières die sindsdien een succesvolle internationale aanwezigheid hebben uitgebouwd. Deze kunstenaars zijn onder andere de Libanese muzikant Tarek Atoui, Syrisch theatermaker Mohammed Al Attar, Tunesische choreografen Selma & Sofiana Ouissi/MUZAQ, Marokkaans choreograaf Bouchra Ouizguen, Egyptisch kunstenaar Basim Magdy, Egyptisch kunstenaar Wael Shawky, naast vele anderen. Meeting Points was ook een kans tot presentatie voor een brede reeks van gevestigde kunstenaars in de regio zoals Saâdane Afif, Anne Teresa de Keersmaeker/Rosas, Bruno Beltrão/Grupa de Rua de Niterói, Jos de Gruyter & Harald Thys, Latifa Laâbissi, Tino Sehgal, Tg STAN, naast vele anderen.